Pædagogiske assistenter - Vejen til job, videreuddannelse og fremtidens kompetencer

Ny analyse viser høj beskæftigelsesgrad blandt pædagogiske assistenter i Nordjylland

SOSU Nord kan med stolthed konstatere, at 74 % af de pædagogiske assistenter, der blev færdiguddannede i november 2014, er i beskæftigelse et halvt år efter endt uddannelse, og 8 % påtænker at videreuddanne sig. Kun 8 % er ledige. Analysen viser også en stigning i beskæftigelsesgraden. Fra 2011, hvor de første pædagogiske assistenter blev færdige, og til de nyeste tal er andelen steget fra 68 % til 74 %.

Se tallene SOSU Nord årgangsanalyse - status 2015 her

De pædagogiske assistenter klarer sig altså virkelig flot. Rigtig mange er i beskæftigelse - enten før de er færdige med uddannelsen eller kort tid efter. Nogle videreuddanner sig. Flere har fået job i nye kategorier som fx aktivitetsmedhjælper på et hotel, støttepædagog på et asylcenter, vikar i et autismecenter, hjemmevejleder i et bofællesskab og medarbejder i en kommunal forebyggelsesafdeling. Hvilket igen vidner om at uddannelsen til pædagogisk assistent er alsidig og relevant i rigtig mange sammenhænge.

SOSU Nord har siden de første dimittender blev færdige i 2011 løbende fulgt de færdiguddannede pædagogiske assistenter vedrørende deres beskæftigelses- og videreuddannelsessituation samt deres generelle erfaringer med uddannelsen. 

Se også vores engangsanalyse fra 2014 af alle færdiguddannede pædagogiske assistenter her: http://ipaper.ipapercms.dk/SOSUNORD/PAUfolder2014/.

Derudover har alle 16 SOSU Skoler i DK netop gennemført en analyse af alle færdiguddannede pædagogisk assistenter fra januar 2015 og denne analyse viser en beskæftigelsesfrekvens på 53 % og en videreuddannelsesfrekvens på17 %.

"De pædagogiske assistenter spiller en vigtig rolle i at sikre et kompetenceløft på det pædagogiske område fx for dagplejere og pædagogmedhjælpere. Opgaverne i de pædagogiske institutioner er efterhånden så komplekse, at personalet må have en faglig uddannelse. Og ser man på hele den digitale udvikling er kravene også stigende og det gælder særligt ift. velfærdteknologi som i høj grad er i spil inden for handicapområdet".

Anja Jørgensen, direktør SOSU Nord


 

Pædagogiske assistenters vej til job, videreuddannelse og fremtidens kompetencer

PAU kampagne 2014     se undersøgelsens resultater her

For tredje år i træk har SOSU Nord gennemført en undersøgelse blandt de færdiguddannede pædagogiske assistenter for at finde ud af, hvordan de klarer sig efter endt uddannelse. Den seneste undersøgelse er gennemført i april 2014 blandt de uddannede i 2011, 2012 og 2013.

Jeg kan med stolthed konstatere, at de pædagogiske assistenter klarer sig utrolig flot. En stor del er i beskæftigelse, endda før de er færdige med uddannelsen eller kort tid efter. Nogle finder job gennem deres praktiksted fra uddannelsen. En del får blod på tanden til at videreuddanne sig. De finder fagligt relevante job - og de finder også nye beskæftigelsesmuligheder, som vi ikke havde regnet med fra uddannelsens side.

Jeg håber, du har lyst til at læse den spændende rapport, som er et uddrag af resultaterne. 

Ønsker du rapporten på tryk, er du velkommen til at rette henvendelse til os. Så sender vi den til dig.

Er du interesseret i hele undersøgelsens resultater, kan du finde dem her. Kontakt os gerne for mere information eller for at høre om vores erfaringer med at uddanne pædagogiske assistenter.

Jeg tør godt sige, at jeg ser en meget lys fremtid for de pædagogiske assistenter, der er godt på vej til at bevise deres arbejdsmarkeds-, uddannelses- og beskæftigelsespolitiske berettigelse.

Med venlig hilsen

Anja Jørgensen
Direktør