Robotstøvsugere

En af de første typer af robotter indenfor sundhedsområdet er robotstøvsugeren. Rengøring er et arbejdskrævende område i plejesektoren. Derfor er hjælp fra en robotstøvsuger en ideal løsning til større arealer, hvor der ikke er for mange møbler.

Støvsugerobotten er med her, da det er den første robot, som anvendes på plejehjem i Danmark. Future Lab undersøger dem dog ikke selv, da der allerede findes mange undersøgelser med støvsuge-robotternes virkning på plejehjem.

Socialstyrelsen har undersøgt brugen af robotstøvsugere på 9 plejecentre og konkluderer at med systematisk brug af robotstøvsugere og tilpasning af arbejdsgange kan støvsugningen klares nemmere. 

Resultater fra 9 plejecentre viser, at tidsforbruget på støvsugning kan halveres i såvel boliger som fællesrum, og at der særligt for fællesrum er et økonomisk potentiale.

Der har været lagt vægt på at foretage de nødvendige ændringer i forhold til organisering og arbejdsgange. Det konkrete mål har været at dokumentere, hvor meget tid der kan spares, og yderligere at opsamle praktisk viden om, hvordan besparelsen opnås. 

Evaluering og resultater

Evalueringen af projektet viser positive resultater på flere områder:

  • Tidsforbruget på støvsugning, fejning og tør-mopning er reduceret med ca. 50 % i fællesrum og ca. 57 % i boliger.
  • Særligt for fællesrum, hvor der støvsuges meget, har der vist sig en økonomisk gevinst.
  • Hovedparten af medarbejderne mener, at støvsugerrobotterne har en positiv effekt på arbejdsmiljøet.
  • De ældre er overvejende tilfredse med støvsugningen.

Læs mere om undersøgelsen her.

Hvilken robotstøvsuger skal man vælge?

TÆNK har testet robotstøvsuger i 2012. I denne test vandt IRobot Roomba 555, siden er Neato XV-25 kommet til og skulle ifølge teknologisk Institut være det bedste til at navigere og rengøre overalt. I norske test er Neato XV-25 den bedste. Læs mere om Neato XV her.