Hvad er snoezel og hvordan kan det bruges?

Snoezel er et begreb for sanserum eller rammer for sansning.

 

 

Konceptet Snoezel stammer fra Holland og er udviklet af en gruppe pædagoger i slutningen af 70'erne til fysisk- og psykisk handicappede, som i deres hverdag ikke kunne opnå tilstrækkelige sanseoplevelser pga. deres forskellige handicaps. Ordet Snoezelen er sammensat af ordene "snuffelen" og "doezelen", som betyder henholdsvis at snuse og døse. Snoezel er rammer/rum, hvor sanserne stimuleres til at slappe af eller at blive "vækket".

Snoezel konceptet var oprindeligt tænkt som et sted, hvor brugere, pårørende og personale kan være sammen på en helt særlig måde, hvor nøgleordene er ligeværdighed og gensidig respekt. I dag anvendes snoezel i højere grad i behandling med et terapeutisk formål. Særligt i Sverige og England anvendes snoezel i stigende grad til målrettet terapeutisk behandling, hvor personalet overvejende består af ergoterapeuter, fysioterapeuter, psykologer og specialpædagoger.

I 80'erne åbnede det første snoezelhus i Danmark. I dag findes der blandt andet snoezelhuse i Silkeborg, Maribo, Skanderborg og Gentofte. Derudover har mange institutioner indrettet snoezelrum til eget brug.

Snoezel 

 

Se evt. mere på Snoezelnetværkets hjemmeside: http://www.snoezelnet.dk/ 


Din mening om snoezel

Har du et forhold til og en mening om snoezel? Så må du meget gerne svare på vores spørgeskema her.