To voksne kvinder sidder på en trappe

Ledige gør klar til en sundhedsfaglig uddannelse

Pressemeddelelse 18. januar 2020, SOSU Nord

Nordjyske ledige har stor interesse for sundhedsfaglige uddannelser

Et stort antal ledige nordjyder har brugt Corona-tiden på KURSUS Nord, hvor de er blevet klar til at indgå i sommerens vagtplaner på plejecentre og i hjemmeplejen, og til måske at tage en sundhedsfaglig uddannelse. 

De ledige afslutter i disse dage SOSU Klar, som er et forløb, der giver deltagerne mulighed for at snuse til sundhedsfaget, inden de starter på en uddannelse. Når forløbet er slut kan deltagerne, udover at indgå som vikar og ferieafløser i ældreplejen, søge direkte ind på grundforløb 2 til uddannelserne til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent.

 

Corona vendte op og ned på det hele

I februar startede to SOSU Klar-hold op i henholdsvis Aalborg og Hjørring, men kort efter start kom Corona og landet lukkede ned - og kursisterne blev sendt hjem. Nytænkning og hurtig omstilling fra medarbejderne i KURSUS Nord gjorde, at kurset efter påske kunne fortsætte som et online-forløb - uden tanke på at ledige i mellemtiden var blevet fritaget for aktiv jobsøgning, og herunder deltagelse i kurset.

"Til vores store begejstring valgte hele 56 af de oprindeligt 70 kursister at fortsætte kurset online, mens andre havde fået job i mellemtiden og nogle valgte at afbryde forløbet", fortæller Maybritt Skak Pedersen, leder af KURSUS Nord, og fortsætter,"at så mange kursister valgte at fortsætte deres kursusforløb i en tid, hvor de egentlig ikke skal stå til rådighed for jobcentret eller søge job, viser, hvor meget kursisterne vil det her - de brænder virkelig for at blive klædt godt på til en ny fremtid inden for sundhedsområdet, hvor vi i den grad kommer til mangle personale."

Hvorfor SOSU Klar?

Pia Asmussen, der er en af deltagerne på SOSU Klar, er oprindeligt uddannet socialpædagog. Hun har været væk fra faget i de seneste 10 år og stod ved en karrieremæssig skillevej, da noget i hende trak for at komme tilbage til et humanistisk fag. Hun fortæller,"at tage SOSU Klar-forløbet har givet mig en god og solid viden inden for ældreplejen. Derudover har det også været med til at give mig et indblik i, hvordan det er at arbejde inden for dette område, og jeg er blevet bekræftet i, at det er her, jeg ønsker, mit fremtidige arbejdsliv skal foregå."

At Pia har fundet sit kald, er der ingen tvivl om, for hun har allerede søgt ind og er blevet optaget på uddannelsen til social- og sundhedsassistent, ligesom hun har fået en uddannelsesaftale med Mariagerfjord Kommune. Pia har også styr på, hvordan sommeren skal tilbringes, for hun har fået job som sommerferieafløserjob ved sit nye praktiksted.

En anden deltager på forløbet, Lis Kirch, har brugt SOSU Klar-forløbet til at afprøve, om hun er er klar til at tage en uddannelse efter længere tids sygemelding eller om hun kan arbejde som ufaglært inden for ældreplejen.

"Jeg har fået rigtig meget viden på forløbet, som jeg kan tage med mig, når jeg snart starter op som ferieafløser i ældreplejen ved Jammerbugt kommune,"fortæller Lis og fortsætter."Jeg har tidligere arbejdet som ferieafløser på et plejecenter, hvor jeg undrede mig over, hvorfor man løste opgaverne, som man gjorde. Men det forstå jeg nu, hvor jeg har gennemført SOSU Klar-forløbet - det har givet mig en bedre forståelse for faget, og har givet mig mere lyst til at fortsætte på grundforløb 2 på SOSU Nord til august."

"Pia og Lis er perfekte eksempler på, hvorfor vi udvikler afklaringsforløb som SOSU Klar", fortæller Maybritt Skak Pedersen og afslutter: "Deltagerne får en smagsprøve på faget og arbejdsområdet, og kan herfra vurdere, om en SOSU-uddannelse er noget for dem. Og faktisk er tendensen, at størstedelen af deltagerne efterfølgende søger ind på en sundhedsfaglig uddannelse på SOSU Nord, hvilket bestemt er positivt".

 

FAKTA:

SOSU Klar er en smagsprøve på livet som SOSU-hjælper og SOSU-assistent

SOSU Klar er et forløb, der giver personer, der muligvis er interesseret i at arbejde inden for sundhedsområdet, mulighed for at afprøve faget og afklare, om de ser sig selv i arbejdet som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent.

 

Kursusforløbet er udviklet på baggrund af ønsker fra de nordjyske kommuner, jobcentre og FOA, og det har til formål at ruste deltagerne til at indgå som afløsning i hjemmeplejen, og til at søge om optagelse på grundforløb 2 til SOSU-hjælper eller SOSU-assistent. Forløbet afvikles af KURSUS Nord, som er en del af SOSU Nord.

 

For mere information kontakt:

Maybritt Skak Pedersen, leder af KURSUS Nord

Mail: masp@sosunord.dk, telefon 31 64 73 55

To voksne kvinder sidder på en trappe
Pressekontakt

Har du en god historie?