World Skills - næste stop – hele verden?

WorldSkills startede i Spanien i 1946, som forsøg på at skabe større interesse for håndværkerfagene. I dag er WorldSkills et af verdens største arrangementer, med deltagelse af over 1000 repræsentanter fra 53 forskellige lande og regioner, som dyster indenfor 45 forskellige fag.

WorldSkills afholdes hvert andet år. 2013 i Lepzig og i 2015 i São Paulo i Brasilien.

Læs mere om WS her:

www.worldskills.org

www.skillsdenmark.dk

Jette Svenningsen var i 2014 kvinden bag SOSU Nords deltagelse i DM i SOSU. Hun har været på inspirationstur ved Verdensmesterskaberne i Skills, de såkaldte WorldSkills. 

Den 2. juli 2013 befandt Jette Svenningsen sig i Leipzig, midt i startskuddet til det enorme arrangement, WorldSkills. Her var hun taget til for at samle inspiration til afholdelse af vores eget hjemlige Danmarksmesterskab i SOSU 2013-14.

Og inspiration var der nok af, "det er et helt fantastisk udstillingsvindue for fagene, og en fantastisk mulighed for at se, og blive inspireret af hvordan man udfører det samme fag forskellige steder i verden. Jeg var så imponeret over alle de unge mennesker som deltog - man ved at de har trænet benhårdt i et eller to år - og så er det her kronen på værket", udtaler Jette Svenningsen.

Danmark var repræsenteret med 17 deltagere ved mesterskaberne

Mureren Mathias Nielsen vandt sølv og vognmaleren Mathias B. V. Frimor fik bronze. Derudover hjemtog Danmark hele ni Medallions of excellence, som er en æresmedalje til de deltagere, der opnår mere end 500 point indenfor deres fag.

"Det er en virkelig god måde at reklamere for fagene på, men samtidig er det også med til at løfte fagene rent fagligt." udtaler Jette Svenningsen, "for to år siden, ved WorldSkills i London, blev Danmark verdensmestre indenfor murefaget og i år vandt vi sølv - og kvaliteten indenfor murerfaget har, ifølge dem selv, fået et ordentligt kick op ad, ved at være med på international skala", siger hun.


De fire zoner i Healt Care området er hhv. en hospitalszone, hvor deltagerne fx skal udføre en neurologisk undersøgelse (måler puls, blodtryk mv.), en hjemme-zone, hvor der fx skal foretages sårskifte, en klinik-zone, hvor der fx skal vejledes om livsstil, og til sidst en beskyttet bolig-zone, hvor deltagerne fx skal forflytte en beboer fra seng til kørestol.

Alt i alt får eleverne 13 små opgaver og skal konkurrere i en ny zone hver dag.

Al kommunikation foregår på engelsk så der er oversættere med undervejs. 

Worldskills_1

Health Care-området

Jette er primært kommet for at se de aktiviteter der udfolder sig i Health Care området, da hun her skal hente inspiration til de hjemlige Danmarksmesterskaber i SOSU, hun de sidste to år har været med til at arrangere på landsplan og ikke mindst for sin egen arbejdsplads, SOSU Nord.

Herhjemme afholder vi Danmarksmesterskaber i Skills hvert år, med deltagelse af ca. 36 erhvervsuddannelser. Optakten til DM i Skills er afholdelse af lokale og regionale mesterskaber indenfor de enkelte fagområder.

"Der er fire zoner i Health Care området, hvor eleverne dyster," fortæller Jette. "deltagerne er i en ny zone hver dag, så det er fire benhårde dage, hvor de er fuldstændig på, og hvor der er masser af tilskuere og det hele foregår på engelsk. Det er hårdt, men også en hel uvurderlig erfaring og oplevelse de får med sig hjem".

Jettes store ønske er at Danmark også en dag er repræsenteret i Healt Care området, som er et af de fagområder vi ikke deltager med endnu.

"Det er underligt og ærgerligt at vi ikke er med her", siger Jette, og fortsætter "Vi kan godt hamle op med de andre lande - vi må melde os ind i en kamp vi er fuldt ud i stand til at deltage i - vi er på niveau med de andre og det er et fantastisk sted at profilere faget og menneskerne i faget - også herhjemme. Vi kan sprede kendskabet til vores fag og aflive fordomme - ligesom vi prøver at gøre det ved Danmarksmesterskaberne".

Worldskills_2