Teori og praksis på samme platform
Resome – redskabet der bringer teori ud i praksis
RESOME er et lærings- og kommunikationsredskab udviklet til plejepersonale hvor relation, mentalisering, håb, psykoedukation og samskabelse er fundamentet.
Baggrunden for Resome
Ann Ræbild er ophavsmand til metoden, og den udsprang fra hendes mange års arbejde i psykiatrien med mennesker med selvskadende adfærd. Mennesker med selvskade er ofte en stigmatiseret patientgruppe og det kan føles som en meget svær opgave at skulle hjælpe, og der kan hurtigt opstå stor uenighed i en personalegruppe omkring samarbejdet. Frustrationerne skyldes ofte, at personalet ikke føler sig klædt på til opgaven.
Ikke kun til psykiatrien
Efter at have afholdt flere åbne kursusforløb af Resome, har vi erfaret, at deltagere fra hjemmeplejen, plejehjem, skoleområdet m.fl. også er begejstrede for redskaberne i Resome.
Resome bygger på et menneskesyn der vedrører alle og hvor fokusområder som relationsdannelse, mentalisering og samskabelse er fundamentet. Dette er redskaber der med fordel kan tages i brug hvor man arbejder med omsorgs- og udviklingsarbejde. Derfor har vi valgt at lave 2 retninger af Resome.
Resome – Bag om selvskadende adfærd og tidlige traumer
Resome – Mennesker der arbejder med mennesker
Resome – Bag om selvskadende adfærd og tidlige traumer
42901 Støtte ved selvskadende adfærd (3 dage)
48670 Mentalisering i omsorgs- og relationsarbejdet (3 dage)
Selvskade har mange former
- Direkte selvskade, hvor patienten påfører sig skade her og nu, f.eks cutting, brænding, strangulering osv.
- Indirekte selvskade, hvor skaden sker over tid, f.eks over- underspisning eller misbrug.
- Selvskade by proxy, hvor patienten bringer sig i en situation hvor andre skader hende/ham, eller hvor patienten afviser personale, som hun/han har så meget brug for.
Mennesker, hvor selvskadende adfærd er blevet en mestringsstrategi, er ofte en stigmatiseret patientgruppe og det kan føles som en meget svær opgave at skulle hjælpe dem. I Resome arbejder vi med forståelse af tidlige traumer og de senfølger der ofte følger med, så deltagerne på den måde bliver klædt på til at se bag om adfærden. I en samskabende relation med patienten arbejdes der mod nye mestringsstrategier og understøttelse af patientens recovery proces.
Der kan opstå stor uenighed i en personalegruppe om samarbejdet med mennesker med selvskadende adfærd. Frustrationerne skyldes ofte, at personalet ikke føler sig klædt på til opgaven.
Det kan Resome hjælpe med!
Vi skræddersyer forløb, som passer ind i jeres praksis og arbejdsområde. Derudover starter vi løbende nye udbudshold.
Kontakt os for at høre mere.
Fagkoordinator og udvikler af Resome/underviser
Ann Ræbild
31 64 73 65
ara@sosunord.dk
Konsulent
Christina Panduro
31 64 74 18
chho@sosunord.dk
Resome kan hjælpe med...
- Give viden om tidlige traumer og dissociative tilstande, så personalet kan gå i dialog og opbygge et samarbejde med patienten/borgeren.
- Via Perspektivskifte og samskabelse bringes teori med helt ind i relationen mellem personale og patient.
- Mindske følelsen af afmagt og stress blandt personalet.
- Forståelse for at forråelse er en forsvarsmekanisme og redskaber til at indgå en konstruktiv dialog mellem kolleger, så ingen føler sig udskammet, men i stedet bliver forstået og hjulpet.
- Samarbejde med mennesker med selvskadende adfærd på en ny og mere hensigtsmæssig måde til gavn for både personale og patient/borger.
- Færre genindlæggelser blandt patienter/borgere.
Resome - Mennesker der arbejder med mennesker
44859 Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde (3 dage)
48670 Mentalisering i omsorgs- og relationsarbejdet (3 dage)
Indhold i Resome i den brede form
Her tages der stadig udgangspunkt i at bringe teori ud i praksis, og der arbejdes med de metoder der ligger tilgængelige på den platform der udgør Resome.
Der sættes fokus på relationsdannelse – helt ud i praksis; hvordan opnår man at en relation både er tryg og tillidsfuld, men samtidig udviklende? Der ses bag om adfærd gennem perspektivskifte – men med Anns redskaber og metaforer, der gør det nemt at anvende i praksis – både i direkte samarbejde med borger og kolleger.
Der arbejdes med samskabelse og inddragelse, som er gode redskaber til at modvirke afmagt og forråelse, der er en naturlig men uhensigtsmæssig forsvarsmekanisme på afmægtighed og omsorgstræthed. Dette er temaer der ofte fylder meget i praksis og vi kigger på redskaber, der gør det lettere at tale om forråelsen og som medvirker til psykologisk tryghed.
Vi skræddersyer forløb, som passer ind i jeres praksis og arbejdsområde. Derudover starter vi løbende nye udbudshold.
Kontakt os for at høre mere.
Fagkoordinator og udvikler af Resome/underviser
Ann Ræbild
31 64 73 65
ara@sosunord.dk
Konsulent
Christina Panduro
31 64 74 18
chho@sosunord.dk
Resome kan hjælpe med...
- Redskaber som perspektivskifte og samskabelse til at opbygge sunde og udviklende relationer mellem medarbejder og borger
- Mindskelse af følelsen af afmagt og omsorgstræthed blandt personalet
- At øge den psykologiske tryghed på arbejdspladsen
- Forståelse for at forråelse er en forsvarsmekanisme
- Redskaber til at indgå en konstruktiv dialog mellem kolleger, så ingen føler sig udskammet, men i stedet bliver forstået og hjulpet.
- Færre konflikter og udadreagerende adfærd
- Arbejde med udvikling i samarbejde med borgeren
Arbejdsmarkedsuddannelser og priser samt godtgørelse
Resome – Bag om selvskadende adfærd og tidlige traumer
42901 Støtte ved selvskadende adfærd (3 dage)
48670 Mentalisering i omsorgs- og relationsarbejdet (3 dage)
Uddannelserne er gratis for alle medarbejdere uanset uddannelsesniveau, og der kan søges VEU-godtgørelse efter gældende regler.
Resome - Mennesker der arbejder med mennesker
44859 Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde (3 dage)
48670 Mentalisering i omsorgs- og relationsarbejdet (3 dage)
Uddannelserne er gratis for medarbejdere til og med faglært niveau, og der kan desuden søges VEU-godtgørelse til denne målgruppe. For medarbejdere med længerevarende uddannelser er der en deltagerpris på 2200 kr., og der kan søges VEU-godtgørelse til 3 dage ud af de samlede 6 undervisningsdage.
Metodeforankring
Undervejs og efter endt uddannelsesforløb er det muligt at tilkøbe metodeforankring i form af konsulentbistand fra Ann Ræbild. Her bringes der problemstillinger/case op og I får sparring og vejledning til anvendelse og implementering af redskaberne i Resome. Pris aftales alt efter varighed.
Kapitlerne
- Metodens grundelementer: Samskabelse, mentalisering, relation, håb, psykoedukation.
- Undervisning i traumeforståelse, senfølger efter tidlige traumer, mentalisering og hjernens udvikling ud fra neuropædagogisk forståelse m.m.
- Konkrete redskaber til at italesætte og arbejde med metoden i et tæt og ligeværdigt samarbejde med patienten/borgeren.
- Simulationsfilm, hvor man ser metoden i brug i svære situationer.
- Redskaber, som kan bruges direkte med patienten/borgeren. Formålet er, at redskaberne på sigt bliver patientens/borgerens egne mestringsstrategier.
Det siger andre om Resome
"Først og fremmest har vi lært, at det er borgerne, der er specialisterne i eget liv - og altid skal medinddrages og spørges til råds."
Medarbejder, Hedebo
"Resome hjælper os ud af den her kassetænkning, hvor det ikke er mennesket men sygdommen, vi ser. Vi skal kigge på mennesket bagved. Med Resome kan man mærke, at man gør en forskel og det er det, de fleste gerne vil. Det er godt for arbejdsmiljøet, det er ren Win-win."
Louise Aachmann , assisterende leder på bostedet Enghuset
"Jeg har været indlagt meget, fordi jeg var selvskadende og udadreagerende. Jeg har været på så meget medicin, at jeg ikke anede, hvem jeg var. Metoden begyndte at udvikle mig og gav mig troen på, at jeg ikke var så dum, som jeg følte mig. Jeg har arbejdet videre med metoden i ambulatoriet og har i dag en bostøtte som arbejder på samme måde. Jeg har nu ikke været indlagt i 2 år.”
Susanne Gunne Gunge, tidligere patient
”Viden og en masse redskaber, som kan bruges i relationsarbejde. Giver meget stof til eftertanke, når man oplever forskellige situationer på arbejdspladsen.”
Kursusdeltager
”At vi skal undervise og inddrage de patienterne i de ting vi arbejder med og de teorier vi arbejder ud fra”
Kursusdeltager
”En masse gode redskaber, samt en masse ny viden som vi kan lege og bygge videre på, sammen med vores patienter”
Kursusdeltager
”Det vigtigste jeg har taget med fra RESOME er at jeg er begyndt at ændre min tilgang til mine borgere og møder mine kolleger på en ny måde”
Kursusdeltager
”Viden om min egen måde at arbejde på og forbedre den positivt”
Kursusdeltager
”Er der puls – er der håb” Forståelse og redskaber til at forstå patientens adfærd. Huske på at bruge eksperten (patienten). Redskaber til at se tingene fra den andens side.”
Kursusdeltager
”Spændende med de videoer der viser situationer. Gode metaforer/modeller og undervisning. Lægger sig godt op ad det vi gør i forvejen. Men selve ”uddannelsen” af vores beboere er noget jeg tager med og vil implementere i hverdagen. Selve idéen med metaforerne er noget jeg synes godt om.”
Kursusdeltager